Elérhetőségek

Petőfi-Telepért Egyesület

9700 Szombathely,
Halastó u. 20/A.
Telefon: 30/573-3814
E-mail küldése

2019. március 01., 19:39Nőnapi köszöntő és bál 2019. március 9.

A nőnap története

A nőnap életre keltői a nők egyenjogúságáért és szabad munkavállalásáért vívott küzdelmének szerettek volna emléket állítani. Bizony, ez a harc már nagyon régen folyik, és sajnos még mindig tart. Egy klasszikus után szabadon: az ég kék, a víz nedves, a nők pedig az egyenjogúságért küzdenek.

 

Minden New Yorkban kezdődött, 1857-ben, amikor textilipari munkás hölgyek jobb munkafeltételekért és több fizetésért tüntettek. A 19. században erősödő emancipációnak köszönhetően az I. Internacionálén határozatot fogadtak el a nők munkavégzésének jogáról. Bizony ám, már 150 éve kimondták: mi nők nemcsak főzni és gyereket nevelni tudunk, hanem sok minden másban is nagyon tehetségesek vagyunk.

 

Jó sok évet kellett ezek után várni, hogy létre is jöjjön az első nemzeti nőnap. Az Amerikai Egyesült Államokban tartották 1909-ben, akkor még nem márciusban, hanem február 28-án.

Ezzel majdnem egyidőben jött a következő állomás.

A II. Internacionálén határoztak a nemzetközi nőnap hivatalossá tételéről, felhívva a figyelmet a nők választójogért vívott küzdelmére.

A rákövetkező évben Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban megtartották az első nemzetközi nőnapot. Ironikusan abban a Svájcban, ahol Európában egyik utolsóként kaptak szavazati jogot a nők...

Már csak a március 8-i dátum létrejötte a kérdéses

Az első világháború harmadik évében, március 8-án, a háború és éhínség sújtotta Oroszországban nők tüntettek kenyérért és a békéért. 4 nappal később II. Miklós cár lemondott, az utána jövő kormány pedig szavazati jogot adott a nőknek. Ezért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot 

március 8-án.

 

Magyarországon már a világháború előtt is tartották a nőnapot, de kötelező jelleget csak a Rákosi-korszakban kapott. Feltehetőleg, innen jön az, hogy a nőnap "komcsi ünnep". Az ENSZ kicsit késve ugyan, de 1977-ben elismerte a nemzetközi nőnapot, és felvette a világnapok sorába.

Manapság már kicsit megkopott ugyan a fénye, de igenis ünnepeljük március 8-án azt, hogy nőnek születtünk! És azt is, hogy hála elődeinknek, sokkal szabadabb életet élhetünk, mint 150 évvel ezelőtt!

 

A megkopott fénynek lehet, az az oka, hogy idő közben az emancipációért folytatott küzdelemben átestünk a ló túloldalára. Dr. Csernus Imre véleménye a modern nőkről az, hogy nagyon elférfiasodtak. Mit elférfiasodtak? Egyenesen "tökös hermafroditák lettek"!  Ha  csak a saját családunkat vizsgáljuk is, látjuk,  hogy a férfi és a női szerepek összemosódtak,vagy fel is felcserélődtek.

 

Gyarló az ember, tudom én, de néhanapján mi hölgyek is felvehetnénk azt a „férfiszemüveget”, amivel párunk néz a világra, és lehet, meglátnánk azt a házisárkányt, akikké az évek során váltunk jó dolgunkban.

És uraim, ti is mutathattok néhanapján alkalom nélkül is romantikára való hajlandóságot, és egy kicsivel több karakánságot annak érdekében, hogy igenis most ti válasszátok ki a hétvégi programot, vagy a nyaralást!

Lehet, hogy nem mindenki tudja, hogy van nemzetközi férfinap, mégpedig november 19-én. Mivel először 1999-ben tartották meg, még nem szivárgott be a köztudatba olyan mélyen, mint az 1917 óta ünnepelt nőnap. Itt a lehetőség, hogy saját közösségünkön belül ugyan úgy ünnepeljük a férfiakat, mint Ők minket, és megmutassuk nekik, hogy fontosak nekünk és szükségünk van rájuk.
« Vissza az előző oldalra!
Petőfi-Telepért Egyesület - Magyar