Elérhetőségek

Petőfi-Telepért Egyesület

9700 Szombathely,
Halastó u. 20/A.
Telefon: 30/573-3814
E-mail küldése

2016. június 25., 06:11Keressük Szent Márton nyomát 2016. május 7-én

Kerékpárral felkeressük városunknak a híres püspökkel kapcsolatos nevezetességeit

Keressük Szent Márton nyomát Szombathelyen!

A Petőfi-telepért Egyesület szervezésében kerékpárral felkeressük városunknak a híres püspökkel kapcsolatos nevezetességeit

május 7-én, szombaton.

Indulás: fél 10-kor a benti buszmegállótól, jól felszerelt és biztonságos kerékpárral, láthatósági mellénnyel.

(Ha indulás reggelén 8 órakor esik az eső, vagy viharos szél fúj, akkor a fél kilenckor induló busszal megyünk a kinti buszmegállótól.)

Tervezett útvonal:

- Kálvária  / Martineum Felnőttképző Akadémia  ,, Márton a hittanuló öltöztet engem.” - Somogyi Tamás alkotása A bronzreliefek az egykori karmelita kolostor falán, az egyik a köpenyét megosztó Mártont, a másik Szent Márton álmát ábrázolja.

- Smidt múzeum (Jegyárak előreláthatólag: felnőtt belépő: 1000 Ft, nyugdíjas és diák: 500 Ft-amelyet a helyszínen kell fizetni, de később az Egyesület a megnyert és kiutalt pályázati pénzből visszaadja a résztvevőknek)

- Savaria tér ,,Márton püspök ruháját egy koldusnak adta” Koller László alkotása. A közelben volt az egykori városkapu. Ezen a városkapun át jutottak el a középkorban a szombathelyiek

- Szent Márton templom, Szent Márton Látogatóközpont, Szent Márton temető, Szent Márton-kút ,,HIC NATUS EST S. MARTINUS - itt született Szent Márton” A Szent Márton templom helyén már a rómaiak idején is keresztény kultuszhely állt. A  templom oldalkápolnája a legenda szerint Szent Márton szülőháza fölé épült. A Szent Márton Plébánia ad otthont a Szent Márton Látogatóközpontnak. A templom előtti kútszobor azt a jelenetet ábrázolja, amikor a szülőföldjére visszatért Márton megkereszteli édesanyját. Szent Márton temető Magyarország legrégibb, közel kétezer éven át használt temetője. A rómaiak idejében itt volt a város ókeresztény közösségének sírkertje.

(Múzeumi belépő előreláthatólag. 500 Ft). A tárlatok megtekintésén túl lehetőség van találkozásokra, beszélgetésekre, a plébánia pincéjében borkóstolásra, borok vásárlásával kapcsolatos tájékozódásra, képeslapok és ajándéktárgyak vásárlására. 

- kb. délután fél 4 és 4 között várnak bennünket egy finom vacsorával a Kispityer Halászcsárdában, ahol mindenki saját étvágyának megfelelően választhat ételt a saját költségén.

Jelentkezni kell Hőbörné Horváth Jolánnál

Telefonon május 4. (szerda) estig:  tel:06-70-297-28-91

Reméljük, hogy sokan tartanak velünk ezen a napon!

Petőfi-telepért Egyesület vezetősége
« Vissza az előző oldalra!
Petőfi-Telepért Egyesület - Magyar